NK GOŠK

O nama

NK GOŠK Gabela-Čapljina jedan je od najpoznatijih i najstarijih nogometnih klubova u Bosni i Hercegovini. S ponosom vam predstavljamo povijest, uspjehe i strast ovog kluba koji je utkao svoje ime u srca ljubitelja nogometa diljem naše regije.

NK GOŠK ima duboke korijene koji sežu sve do 1919. godine kada je osnovan kao FK Zmaj. Tijekom godina, klub je prolazio kroz promjene imena, ali je uvijek zadržao svoj identitet i snagu. Koje god ime nosio ovaj klub, ljubav prema nogometu ostaje neizmjerna.

UPRAVA

Donko Jović

Predsjednik Upravnog odbora

Lujo Ilić

Predsjednik Kluba

Andrija Jurković

Generalni direktor

Damir Obad

Sportski direktor

Dalibor Šimović

Direktor marketinga

Ivan Kraljević

Dopredsjednik Kluba

Goran Sušak

Dopredsjednik Kluba

POVIJEST NAŠEG KLUBA

GOŠK je osnovan 1919. godine u Gabeli kao FK Zmaj. Pokojni Andrija Korda i Vidan Krvavac prvi su u Gabelu donijeli pravu kožnu loptu iz Mostara, ali nisu ni slutili da će to biti za Gabeljane jedan od najvažnijih događaja u 20-tom stoljeću.

Mladići iz Gabele igrali su lopte gotovo svaki dan tijekom ljetnih mjeseci. Tih godina “ZMAJ” nije imao predsjednika, nije imao trenera, tajnika, oružara i drugih dužnosnika. Sve te dužnosti obavljali su sami nogometaši.

Pod utjecajem politike Hrvatske seljačke stranke koja je u Gabeli imala veliki broj pristalica, 1926. godine na Brijegu je sagrađen Hrvatski seljački dom na čijem je katu svoje prve klupske prostorije dobio i nogometni klub. Tih dana, povodom posjete Stjepana Radića, vođe HSS-a ovom kraju, u Gabeli je promijenjen naziv nogometnog kluba u FK “SELJAČKA SLOGA”. U znak sjećanja na te događaje, pored ostalog, posađeno je i više sadnica lipe ispred i oko Doma na Brijegu. Jedna od njih ispred Suškove kuće i danas je živa. Ova legendarna lipa svjedok je mnogih događaja koji su se u posljednjih 73 godine odvijali u Gabeli.

Nogometni klub u Gabeli 1935. godine, pod pritiskom oređenih krugova koji su u to vrijeme djelovali u Gabeli, mijenja naziv u SŠK Seljački športski klub koji tjekom Drugog svjetskog rata (1941. – 1945.) praktički prestaje s radom. Nakon rata veoma brzo se obnavlja rad kluba koji je mnogima pomogao da prebole ratne rane. Glavni kreator tadašnjih nogometnih zbivanja u Gabeli bio je Drago Sušak koji je bio trener, organizator utakmica i sudac, a u svom sjećanju i danas se čudi kako je tadašnja vlast dozvolila da se klub ne zove NK ” ZMAJ”. Tako je vraćeno prvobitno ime kluba iz 1919. godine, ali nakon osnivanja Zemljoradničke zadruge Gabela ZMAJ opet dobiva novo ime. Godine 1948. klub dobiva ime “SLOGA” pod kojim djeluje narednih deset godina. U tom razdoblju su zabilježene neke utakmice koje se i danas pamte npr. 8. listopad, 1950. godine pobjeda 1:0 nad “SLOGOM” iz Trebižata u finalu prvenstva kotara Čapljina, poraz od ZMAJA u Makarskoj, susreti s BORCEM iz Čapljine. 1958. godine na prijedlog Milorada – Milke Mandrape, uz oduševljeno odobravanje nazočnih, na Skupštini u Gornjoj osnovnoj školi u Gabeli jednoglasno je donesena odluka da nogometni klub nosi ime GOŠK (Gabeoski Omladinski Športski Klub). Pod imenom GOŠK pristignuti su svi značajniji natjecateljski rezultati koji su Gabelu svrstali među najpoznatija športska sela na tlu bivše Jugoslavije. Najčešće se natječu u 4. podsaveznoj ligi (zona Mostar), tri puta ulaze u Treću podsaveznu ligu (zona Mostar) gdje završavaju jedanput 11. (1961-62) te dva puta na 12. mjestu (1963-64 i 1966-67).

U sezoni 2010./11. osvojili su prvo mjesto u Prvoj ligi FBiH, te od sezone 2011./12. nastupaju u Premijer ligi BiH. Prvu utakmicu u elitnom rangu natjecanja igrali su u gostima protiv Slavije 7. kolovoza, 2011. kada su poraženi 1:0. GOŠK je u premijernoj sezoni osvojio 13. mjesto.

Sezone 2012./13. za trenera GOŠK-a došao je poznati hrvatski trener, Hajdukova legenda Ivan Katalinić. Iste sezone ispadaju iz lige kao petneaestoplasirana momčad.

U sezoni 2016./17. ponovno osvajaju Prvu ligu FBiH što im donosi novi plasman u Premijer ligu. 

U sezoni 2022./23. ponovo osvajaju Prvu ligu FBiH, čak 5 kola prije završetka prvenstva.

Od 1986. (nije se igralo od 1992. – 1995. zbog rata) GOŠK na svom stadionu organizira memorijalni turnir Andrija Anković, koji se najčešće održava u veljači. Na turniru često zaigraju i momčadi: Dinama, Zrinjskog, Neretve, Širokog Brijega i splitskog Hajduka, u čijem je dresu Anković odigrao 146 utakmica uz 64 pogotka od 1958. – 1964. godine.

Andrija Anković je karijeru započeo u GOŠK-u iz Gabele, općina Čapljina. Karijeru je zatim nastavio u “Neretvi” iz Metkovića gdje je igrao od 1955. do 1957. godine. Poslije, 1958. godine, odlazi u svoj prvi veliki klub, Hajduk iz Splita, u kojem je svojim igrama izborio mjesto u državnoj reprezentaciji Jugoslavije. Za Hajduka je odigrao 326 utakmica i postigao je 250 pogodaka, postavši tako jednom od klupskih igračkih legendi.

NOVOSTI